Americki ciklidi

Artikli

Parachomis managuensis G�nther,1866

Posted by Milan on March 18, 2010 at 6:47 AM


Heros managuensis Günther,1866

 

Originalninaslov: Heros managuensis.

Sinonimi :

Cichlasoma managuense,

Parapetenia managuense,

Herichthys managuensis,

 Nandopsis managuensis,

Parachromis gulosus.


Pravi predstavnici guapota , veliki robusni ciklid koji nastanjuje Centralnu Amerikureke (Rio Ulua)Honduras, zatim Rio Matina u Kostarici, i jezeru Managua gde jei uhvaćen prvi primerak po kome je i dobio naziv. Veštački nastanjen u jezeru  Amatitlan, Gatemala, reka ( Rio Chamelecon)jezera  Ilopango I  Coatepeque, El Salvador (Bleicke, 1972).


 U grupu guapota spadaju  vrste iz dva roda :  


Prachromis, 


    *  Heros friedrichsthalii Heckel, 1840

    *   Heros dovii Günther, 1864

    *Heros managuensis Günther, 1866

    * Heros motaguensis Günther, 1866

    * Cichlasoma loisellei Bussing, 1989

 

Petenia ,


*splendidaGünther 1862


     Ženka


   Mužijak


Ribe koje mogu da narastu i do 50 cm za mužijaka, 35 cm za ženku što je retkost u aquarijumskim uslovima , najčešće veličina mužijak je 35 cm, ženka  nešto manja dok je prosečan životni vek je 15godina.

U prirodi postoje dva morpha. Pored običnog tamnijeg postoji i zlatini koji se odlikuje žutom osnovom tela umesto krem bele. Nije reč o hibridu već o prirodnoj mutaciji gena koja se u prirodi ređe nalazi zbog svoje smanjene mogućnosti pri preživljavanju  u odnosu na običan varijetet pa na taj način postaje lakši plen grabljivicama.
Razlika između mužijaka i ženke je očigledana kao i kod većine Centralno Američkih ciklida .Razlika se najbolje uočava pred mrest . Mužijak je veći i za nijansu svetliji od ženka koja dobija jači  koloritet. Telo je prekriveno  tamnim pegama sa osnovom krem-bele boje sa primesama crvenkaste. Odlikuje ih robusna  vilica sa zubima koja im pomaže u hvatanju i  drobljenju plena. U prirodi su izraziti lovci i predtori, hrane se malim ribam .U aquarijumskim uslovima prihvataju sve oblike hrane kako suvu tako i pripremljenu. Za najbrži rast potrbno im je dati  živu hranu sa kojom brzo postižu željenu kondiciju  za mrest.

You need Adobe Flash Player to view this content.


Prvo pojavljivanje u akvaristici ja zabeleženo 1964 godine u Sjedinjenim Američkim Državama, gde se kasnije pojavljuje u Evropi.

Pri odabiru mrestnog para potrebno je imati  od 6 do10 jedinki koje će odrasti zajedno. Posle izvesnog vremena od oko 1 god. starosti, parovi počinju da se odvajaju, tada je poterebno odabrati par , a ostale izdvojiti. U ovom periodu dolaži do povećane aktivnosti jedinki tako i do povećanja agresuje. 

Veličina akvarijuma po mresnom paru je 250 l , enterijer akvarijuma mora obilovati mestima za sakrivanje kako bi se ženka sakrila od povremenih napada mužijaka, u zajedničkom akvarijumu najbolje društvo su im ciklidi Centralne Amerike najbolje ih je držati u akvarijumu od 600 l.

 

You need Adobe Flash Player to view this content.

Mužijak i ženka odabiraju mesto na kome će mrestiti (kamen, staklo, panj). Ženka  može u zavisnosti od starosti da položi od 2000-3000 naradžastih  jaja. Oba roditelja se smenjuju u ventikaciji vode iznad ikre.  Malci se izvaljuju posle 72 sata pri temeraturi vode 27 C , tvrdoći vode: 10 -15 ° dH , kiselosti  Ph: 7.0 - 8.7 . Pre izvaljivanja malaca roditelji iskopavaju rupu pri nekom zaklonu gde će odložiti malce pre proplivavanja.Posle 7 dana malci proplivaju, prva hrana im je artemija  . Nekog  nekog vremena u zavisnosti od napretka počinju da prihvataju svu hranu.  Mladi brzo rastu i posle  mesec i po dana dostižu veličinu 1.5-2 cm. Posle tog vremena počinje da se pojavljuje agresija roditelja prema mladima. Par se priprema za novi mrest koji će se uskoro odigrati, malce bi trebalo premestiti kako ih roditelji ne bi smatrali uljezima i pojeli u cilju odbrane novog potomstva. Retki su slučajevi da se par odluči na podizanje dva legla od kojih je drugo leglo osuđeno na propast jer će ubrzobiti pojedeno od starijeg legla.

 

 


Categories: Centralna Amerika

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments