Americki ciklidi

Artikli

Caquetaia kraussii (Steindachner, 1878)

Posted by Milan on June 21, 2011 at 2:59 PM


 

Caquetaia kraussii (Steindachner, 1878)

 

Opisano ukupno 4 vrste:

Acara (Petenia) spectabilis Steindachner, 1875

Petenia kraussii Steindachner, 1878

Cichlasoma umbriferum Meek & Hildebrand, 1913

Petenia myersi Schultz, 1944

 

 

Poreklo ove Južno američke vrste je Kolumbija: Magdalena, Cauca i Atrato basen , kao i jezero Maracaibo. Sedamdesetih godina prošlog veka počela je da se komercijalno uzgaja u Venecueli gde je napravila velike štete u Rio Orinoko tj. slivu Llanos.


Po samo izgledu i veličini od 30 cm zaključuje se lako da je predator. Na jelovniku će joj se naći bezkičmenjaci, račići, puževi kao sitne ribe od kojih su joj najčešća meta vrste iz roda Poecilia.

Za razliku od većine JA ciklida ova vrsta dolazi iz voda koje se odlikuju povećanom tvrdoćom i pH 8.0 sa temperaturnim intervalom od 26 – 31 C.

Uređenje akvarijuma bi trebalo da obiluje sa dosta mesta za skrivanje kobinovanje panjeva sa travama kako bi se obezbedio dovoljno mesta za skrivanje gde će ova vrsta rado provoditi svoje vreme.

Preporučuje se držanje sa ostalim većim ciklidima jer u kasnijem preiodu odrastanja ribe postaju teritorijane i agresivne. Prilikom odabira nesat za mrest.

Mrest neće izostati ako se obezbedi dovoljno prostora tj. akvarijum 120 cm dug iliti 350 litara po mresnom paru. Par polaže stotine jaja na ravnoj podlozi pri čemu se malci izvaljuju u roku od 72 sata nakon proplivavanja mogu se hraniti artemijom.

 


Categories: Juzna Amerika

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments