Americki ciklidi

Artikli

Cryptoheros nigrofasciatus (G�nther, 1867)

Posted by Milan on October 23, 2010 at 5:11 PM

Cryptoheros nigrofasciatus (Günther, 1867)

 

    * Heros spilurus Günther, 1862

    * Heros nigrofasciatus Günther, 1867

    * Cichlosoma (Archocentrus) septemfasciatum Regan, 1908

    * Neetroplus panamensis Meek &Hildebrand, 1913

    * Cichlasoma cutteri Fowler, 1932

    * Cichlasoma sajica Bussing, 1974

    * Archocentrus nanoluteus Allgayer, 1994

    * Archocentrus myrnae Loiselle, 1997

    * Cryptoheros altoflavus Allgayer, 2001

    * Amatitlania kanna Schmitter-Soto, 2007

    * Cryptoheros chetumalensis Schmitter-Soto,2007

    * Amatitlania coatepeque Schmitter-Soto,2007

    * Amatitlania siquia Schmitter-Soto , 2007

 

Potencijalna vrsta:

 

    * sp. 'honduras red point'

 

Sinonim vrste :

Cichlasoma nigrofasciatum, 

Archocentrus nigrofasciatus,

Cryptoheros nigrofasciatus.


Etimologija:  nigofascioatus ; nigro- crna – ; fasciatus –lice.

 

 

Naseljava centralnu ameriku CA  tj. Atlansko i Tiho okeanski sliv država Gvatemala , Honduras, Hikaragva, Kostarika , Panama , Salvador.

Dosta je prijava da se ova vrsta proširila na ostale delove sveta koji imaju pogodnu temeraturu  i nače bitna za njihv razvoj ali ne i kvalitet vode jer su izuzetno izdržljive i prilagodljive u tom smeru. Uljezi su u Americi ( Floridi ), Aziji , Indoneziji kao I u Australiji.Skoro se saznalo da su pronađeni u toplom potoku Austrije kako i nekoliko vrsta ancistrucsa i Poecilia.


Razlika među polovima se promećuje već od nekoliko nedelja  tj.već na 2 cm, ženka dobija crvene ili naradžaste tačkice po stomaku koje se kod nekih primetaka protežu od glave (iza škržnih poklopaca) do repnog peraja.

Leđno i grudno peraja može imati takođe pigmentaciju crvene ili narandžase boje i to samo kod ženke. Mužijaci su veći, robusnijeg izgleda sa maksimalnom veličinom da 15 cm. Dominatne primerke  krasi masna grba na čelu  koja se povećava sa vremonom i sa zrelošću muzijaka. Parovi – jedinke su privržene jadna drugoj ako žive u mresnom  akvarijumu, retki su slučajevi da mužijak brutalno napadne ženku i  ubije. Par će se truditi da odgaja  mlade leglo za leglom bez nekog problema. Jedini problem kod ubrzanog i konstantnog mresta je da se ženka mnogo troši i ostaje mala i mnogo sitnija od mužijaka. Takav slučaj se može izbeći ako se ženka s vremena na vreme sklanja ili zamenjuje sa drugom kako bi nadoknadila izgubljnu energiju i nastavila sa rastom.


Izgled akvarijuma.


Ne bih preporučio da se ženka ostavlja totalno bez mužijaka jer sam primeto da kraće žive. Nekoliko puta sam imao priiku da vidim da se ženke uparuju sa drugim ženkama unedostatku mužijaka gde se ponovo javlja problem ubrzane “ reprodukcije“ i ubrzanog starenja.

Iniciator uparivanja je ženka u najvećem broju slučajeva. Svojim repom maše ispred glave mužijaka i ritualno odlazi naglim plivanjem do „mesta“ mresta. Mesto mresta može da se odabira i nekoliko dana što je propraćeno čišćenjem površine(kamena, drveta, stakla, list trave..) Inače su podjednako zastupljene oblasti mresta u smislu otvorenih i zatvorenih mrestova.

Otvoreni mrestovi su mesta naslobodnom i otvorenom mestu gde je teže održati i sačuvati ikru. Dok zatvoreni mrestovi se nalaze u zatvorenim i skrivenim mestima , kao što su mesta između kamenja, stenja, panjeva ili ćupovi, saksije.


You need Adobe Flash Player to view this content.


Mrest na otvoreno.


Primetio sam da mužijak posebno pobesni ako ga ženka udari glavom u glavu, u sledećem trenu mužijak zna da se okrene i da napadne bilo koju ribu u akvarijum i ako ona nije imala nameru da priđe njihovoj branjenoj teritoriji. Svadbena igra je jedan čin koji ne bi trebalo propuštati i ako ste više puta gledali isti. Veoma lep i spektakularan  trenutak je kad ženka imitira hranjenje malaca u smislu energičnog dizanja peska grudnim perajima u cilju podizanja hranjivih materija i beskučmenjaka u prirodi. I ako se toliko dugo i uspešno mreste u akvarijumima nisu izgubili tu osobinu ako su već u nedostatku hranjivih matrija koje se nalaze u mulju.

Posle par dana ženka je izabrala mesto i počnju (par) da temeljno čiste površinu.Najčešće se mrest dešava u večernjim satima ali to nije pravilo.

Mrestovi znaju biti veliki do 500 jaja kao i mali i neuspašni ako je par mlad. Jaja  prečnika 1.5 mm u prvih 24 sata izgldajuprozirno kao da nema ničega u njima. Kako prolazi vreme jaja postaju tamnija i tamnija da bi se posle inkubacije malci izvanjivali po redosledu  kako su i polagana jaja. Ta tamnija bojadolazi od njihovih organa i delimične pigmetacije.


Slika ikre


 Inkubacija traje oko 72 sata na 25 C ili 48sati na 28-29 C. Par smešta malce u posebno spremljenu rupu ispod nekog kamena ili panja koji služi kao zaklon i neprestano u smenama ventiliraju  vodu kako bi mladi imali dovoljno kiseonika .S vremena na vreme par ih promeša  ili premesti  u drugu rupu kako bi malci dobijali ravnomerno svežu vodu. Briga malcima ne prekida se ni tokom noći  jer im preti opasnost od drugih riba.Izvaljeni malci


Malci počinju sa prvim plivanjem sa oko 7 dana života, roditelji ih uporno vraćaju namesto zaklona. Ako se neka jedinka izdvoji i odpliva u nebranjeni prostor  neko od roditelja brzo reaguje i vraća istuna bezbednu tetritoriju. Nakon 10 dana malci potpuno proplivaju  i tada je roditeljima nemoguće da ihkontrolišu, tada počinje vreme terora ostalih riba u akvarijum. Lakše je držati ostale ribe na odstojanju nego same malce.

Primetio sam da malci prate tamnije mrlje i tu se više zadržavaju. Mislim da slabo videdo nekih 15 dana života kada već dobijaju veoma  jake i izvežbane reflakse  plivanja. Plivaju u nekoj vrsti jata ima se osećaj da  sada već sami znaju da su tako sigurniji. Malci plivaju bliže podlozi dok roditelji plivaju iznad njih. Na veći znak opasnosti  (najčešće ženka) koristi govor tela za siglaliziranje malcima da je vreme da se sakriju ili primire na pesku ako se nalaze na otvorenoj površini.  Ženka je preokupirana podizanjem podloge energičnim pokretima grudnih peraja. Jako je čudno da se malci guraju ispodteka ženke i pažljivo biraju ostatke hrane od peska.

Malci brzo rastu ako su sa roditeljima i ubrzo počnu sami da se staraju o sebi. Nakon par nedelja malci su potpuno osamostaljeni. Ima primera da su se malci umresnim akvarijumima mrestili između sebe. Ova osobina govori o njihovojizdržljivosti a pre svega prilagodljivosti.

Svako kose upusti u držanje ove prelepe vrste neće zažaliti samo pod jednim uslovom ,mora biti lud za ciklidastijom.

 

Categories: Centralna Amerika

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments