Americki ciklidi

Artikli

Laetacara dorsigera (Heckel,1840)

Posted by Milan on April 5, 2010 at 5:21 AM

 

Laetacara dorsigera (Heckel,1840)

 

Rod Laetacara:


    * Acara dorsiger Heckel, 1840


    *Acara flavilabris Cope, 1871


    * Acara thayeri Steindachner, 1875


    * Acara curviceps Ahl, 1923


    * Laetacara fulvipinnis Staeck &Schindler, 2007

 

Naučnone opisana u potpunosti.

 

    * sp. 'buckelkopf'

 

Sinonimi:

 

Acara dorsigera,


Aequidens dorsigera,


Aequidens dorsigerus,


Parvacara dorsigera.

 


Nastanjuje Južnu Ameriku basene Paragvajskih reka , može se naću u blizini Venacuelanskih gradova Villa Maria i Puerto Suarez i Corumbá u Brazilu.

Raste do 8 cm, telo joj je ovalnog oblika sa malom glavom. Čelo se okomito spušta do mali usta. Oči su joj krupne što ukazuje da se krije u zatamljenim mestima  sa puno zaklona. Osnovna boja joj je maslinasto zelena sa prelivima žute boje koje se menjaju od raspoloženje ribe. Preko tela  joj se pruža tamna linije koja počinje od oka preko škržnih poklopaca sve do polovine tela. U zavisnostiod raspoloženja i polne zrelosti kod riba se pojavljuju tamne vertikalne linije koje povezuju leđno i analno pereje. U tom periodu javljaju se nijanse crvene do tamno ljubičaste oblasti ispod gornje usne zahvatajuci donju usnu, šrkzne poklpce i trbuh.


Kod mužijaka se prostire sve do repnog peraja. Razlika između polova je očigledna u odnosu inteziteta crvene boje i poktivenosti tela istom do pojave izduženih leđnih i analnih peraja.

Po naravi su poznate kao mirne ribe koje ne pokazuju agresivnost prema drugim riba. Tolerantni su na biljke te se preporučuje da njihovo okruženje obiluje biljem .

Tolerantne su na kvalitet vode i najbolju kondiciju postižu pri tvrdoći vode  6-20 ° DGH , pH 6,0-7,5, temperarura vode  23-30 ° C (uvreme mresta  od 25-28° C ).

You need Adobe Flash Player to view this content.Mresni akvarijum veličine od 50 L sa dosta mesta za sakrivanje i prostora sa slobodnom površinom u jednom kraju akvarijuma.  Jedinke su polno zrele sa 4 meseca života.

You need Adobe Flash Player to view this content.


Par odabira mesto koje je podobno za skrivanje tek izleženih maladunaca i kopa rupu. Posle isvesnog vremena ženka polaže do 200 jaja na neki čvrst predmet (kamen,grana, staklo). Jaja su veoma mala i dobro prikrivena od posmatrača ali i potencialnog uljeza. Pri čuvanju budućeg potomstva roditelji podjednako dele obaveze. U narednih 72 h redovno će se smenjivati pri ventilaciju vode iznad jaja. Nakon tog vremena malci se izvaljuju, i roditelji ih prebacuju u predhodno pripremljenu rupu. Malci su ne retko totalno neprimetni zbog svoje veličinei mimikrije koja se poklapa sa peščanom podlogom . Hranjenje malaca može biti problem prvih dana, potrebno je davati infuzoriju i nakon  10 – ak dana od proplivavanja može se preći na artemia nauplii račiće. Posle tri nedelje života malci prelaze na suvu hranu ipočinju sa ubrzanim rastom. Brigu o malcima u posebnom akvarijumu roditeljivrše i do trćeg meseca života.

 

Categories: Juzna Amerika

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments