Americki ciklidi

Artikli

Nannacara anomala Regan, 1905

Posted by Milan on March 30, 2010 at 3:49 AM

Nannacara anomala Regan, 1905


Rod Nannacara:


    * anomala Regan, 1905


    * taenia Regan, 1912


    * aureocephalus Allgayer, 1983


    * quadrispinae Staeck & Schindler, 2004

 

Nannacara anomala nastanjuje Južnu Ameriku vode Gvajane i Surinama. Prvi put je naučno ispitana od strane Čarsla Regana 1905 godune   "Arevision of the fishes of the South-American cichlid genera Acara, Nannacara,Acaropsis, and Astronotus"; Annals and Magazine of Natural History; (Ser.7) pp. 329-347.

MužijakRazlikovanje polova kod jedinki je lako već posle nekoliko nedalja života. Mužijaci se izdvajaju od ženki sa oblikom peraja i bojom tela koja se već razlikuje od 3cm. Osnovna boja kod mužijaka oker sa većim oblastima zelene koja se preliva uplavu.


Veličina odraslog mužijaka je maksimalno 8 cm dok kod ženke je 4 cm. Boja ženke se zadržava kao i kod mlađi. Osnovna boja je oker sa dve poprečne pruge jasno izražene koje su u doba mresta izrazito pojačavaju i naglašavaju kao i nekoliko mrlja koje predstavljaju izuzetnu mimikriju u okruženju koje treba da obiluje biljem i korenjem .


You need Adobe Flash Player to view this content.Veličina akvarijuma, 50-80L  sa puno biljaka kojeo brazuju zone sa skrivenim površinama gde će se ženke zakloniti od prekomernog pogleda mužijaka. Paradoksalno je da se mužijaci odvajaju od ženki posle mresta jer su ženke izrazito agresivne i teže da proteruju i čupaju mužijaka do smrti. Retki su slučajevi da roditelji zajedno vode mlade.


Karakteristikevode :


Tvdroća            5-20°dGH,


Kiselost             рН 6-7,5,


Temteratura    22-28°С.


Ženka odabira mesto na kojem će položiti ikru  na neki čvrst predmet koji je zaklonjen od pogleda uljeza. Posle nekoliko sati mrest se završava i ženka preuzima požrtvovanu brigu o budućem potomstvu. Inkubacija ikre traje 2-3 dana na 27 °С kada se izvaljuju malci koji mašu repićima i signaliziraju da su oživeli, u tom periodu ženka postaje izrazito agresivna prema svakom stanovniku akvarijuma. Malci slobodno plivaju posle 7dana od mresta  kada istražuju okolinu plivanjem u jatu.

Ženka pliva iznad malaca u odsečnim potezima tela koje ponekad signalizira opasnost, tada se malci munjevito pripijaiu uz tlo dok ne dobiju znak da nastave sa plivanjem. Prva hrana podmlatka je ihfuzorija koja se daje nekoliko dana dok ne budu stasali za tek izvaljene larve artemia nauplii.

You need Adobe Flash Player to view this content.


Oko dvadesetak dana osnovna hrana je artemija , posle tog perioda podmladak pokazuje interesovanje za usitnjenom suvom hranom ,samim tim briga za potomstvom polako prstaje .

 

Categories: Juzna Amerika

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments