Americki ciklidi

Artikli

Genus Heros

Posted by Nikola on March 23, 2010 at 5:26 PM

Heros


Rod Heros obuhvata 6 vrsta,5 opisanih I jednu koja jos uvek ceka na opis.


Opsane vrste:


Heros severus  Heckel  1840


Heros  efasciatusHeckel  1840


Heros spurius Heckel 1840


Centradchus notatus (Heros notatus)  Jardine 1843


Chromys appendiculata (Heros appendiculatus) 1855


Vrsta koja jos uvek ceka opis:


Heros sp. Rotkeil (Heros sp. Red Shoulder)


Za Herose kod nas vlada uopsteni sinonim “severum”,sto je pogresno.Treba razlikovati vrste da ne bi doslo do hibridizacije koja je moguca.Severum je samo jedna od vrsta koje gotovo I da nema na nasim prostorima.Postoje  gold I albino varijatet. Albinizam je pojava do koje moze doci I u prirodi,dok je zlatni ili “gold” varijatet nastao u zarobljenistvu.Neki smatraju da je to hibrid dobijen ukrstanjem 2 vrste Herosa.Vrste koje se kod nas uglavnom sreću su Heros efasciatus,Heros appendiculatus,gold varijanta efasciatusa i od nedavno Heros sp. Rotkeil.


Nastanjuju podrucije Juzne amerike,slivove Amazona,Rio Negra i Orinoka…


Herose odlikuje telo manje-vise ovalnog oblika. Prekotela se pruza 7-8 vertikalnih pruga od kojih je zadnja kod nekih vrsta i varijateta znatno izrazena.Boja se razlikuje od vrste do vrste.Muzjaci rastu oko 25 cm,zenke nesto manje,mada neki odgajivaci kazu da mogu da dobace I do 30 cm.

Polovi se razlikuju po sarama na glavi I telu.Kod muzjaka je predeo izmedju ociju I usta do skrznih poklopaca popunjen sarama,dok kod zenkeone izostaju.Muzjaci obicno imaju I duza ledjna I podrepna peraja.Kod nekih vrsta sare se kod muzjaka protezu duz celog tela.

Herosi se razmnozavaju na krutoj podlozi;kamen,drvo,keramika,listovi….Ikra je uglavnom narandzaste boje,anijanse zavise od vrste do vrste.Po nacinu razmnozavanja razlikuje se Heros severus koji je ustonosa.

Akvarijum za Herose bi trebalo da bude minimalno 200 l po paru,mada se mogu drzati I u grupi gde ce uglavnom dominantni muzjak zavoditi red,I za takvu kombinaciju nam je poteban veci akvarijum.Pogoduje im meka I kisela voda sobziorm da dolaze iz voda Juzne amerike.Medjutim mogu se mrestitiI u srednje tvrdoj vodi.Uredjenje je klasicno za juznoamericke ciklide.Panjevi, podloga sitne granulacije,kamenje i opalo lisce.


Herosi vaze za plasljive ciklide,medjutim to zavisi odjedinke do jedinke.Idealni sustanari su im drugi mirniji juznoamericki ciklidi i krupne tetre.Treba izbegavati centralnoamericke ciklide u kombinacji sa Herosima.


Iako su omivori,veliki deo ishrane Herosa pretstavlja hrana biljnog porekla.Samim tim je veoma tesko odrzati vegetaciju u akvarijumu u kome se nalaze.Treba izbegavati hranu poreklom od toplokrvnih zivotinja.

U daljem preiodu bice postavljeno nekoliko texova o pojedinim vrstama herosa.

 


Categories: Juzna Amerika

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments