Americki ciklidi

Artikli

Rocio octofasciata (Regan, 1903)

Posted by Milan on March 19, 2010 at 7:36 AM

Rocio octofasciata (Regan, 1903)

 


 * Heros octofasciatus Regan, 1903


 * Rocio gemmata Contreras-Balderas &Schmitter-Soto, 2007


 * Rocio ocotal Schmitter-Soto , 2007


Sinonimi:


Cichlasoma hedricki Meek, 1904,  uhvaćen u reci  Rio Obispo, Verakruz, Mesiko.


Cichlasoma biocellatumRegan, 1909, uhvaćen u reci  Rio Negro ,Manaos, Brazil.


Cichlasoma octofasciatum,


Archocentrus octofasciatus,


 Nandopsis octofasciata,


Nandopsis octofasciatum,


Astatheros octofasciatus,


Parachromis octofasciatum,


Parapeteniao ctofasciata,


Vieja octofasciata,

 

Možda će neko pomislio sudeći po imenu  JACK DEMPSEY  (Bokser) – Rocio Octofasciatus ultimativni i besomučni borac i siledžija od ribe, tu bi se prevario. Naziv je nastao zbog njegove anatomije glave tj, izgled polomljenog nosa kod odrasle jedinke. Takav izgled je samo prirodna odlika ove predivne ribe koja pokazuje puno svojih vrlina.

JD nastanjuj mutne vode , drenažne kanale Centralne Amerike tj. Atlantskog sliva  , Rio Papaloapan  u južnom Meksiku,Rio Ulua u  Hondurasu, Belize, Gatemala,  

Prvi primerak je uhvaćen u Rio Sarabia , koga je naučno prvi opisao Regan, 1903 godine.

Nije ostao pošteđen te je veštački naseljen u razne dalove sveta kao što su Floridau južnomTajlandu kao i na nekim lokacijama u Meksičkom zalivu,Australiske vode i potoci. Mesta na kojima je nalažen obiluju toplim, sporim i mutnim vodama sa pečanim dnom.  Tokom 50 tihgodina prošlog veka u Tajlandu je nastanjen kao komercijalna vrsta za akvarističku prodaju, sumlja se da je nekako dospeo u prirodu i sada se prirodno razmnožava sa  stabilnom poulacijom koja nije ugrožena.

U svetu je jako popularan zbog svoje boje koja prekriva jako robusno telo. Osnova odrasle jedinke je tamno plava boja sa prelivima fluorescentnog odsjaja krljušti  po celom telu.  Sa jakim perajima koji se kod mužijaka završavaju u karakterističan špic. Kod oba pola crvena linja na samom vrhugornjrg preja je prisutna i sa vremeno je izraženija  sve do svog vrhunca kada postaje polno zrelasa oko 8 meseci života. U dnu tela na samom korenu repnog peraja ima tamnu mrlju koja podseća na lažno oko (karakteristika kod većine ciklida CA).

1985. godine se pojavljuje novi varijetet  koji je izolovan u zarobljeništvu. Hector Luzardo je upario normalan par koji je dao procenat svetlih primeraka , nije odmah shvatio šta se dešava te je sačekao par dana i video da se jedna grupa madih riba odvojila i da je nešto svetlija nego većina iz tog legla. Odmah je izdvojio jedinke i posebno ih hranio. Ubrzo sevidelo da je po sredi „novi “varijetet koji do sada nije viđen-zabeležen.Odlika ovih riba je izduženije telo , duža peraja i krupnije tačke po telu.  U svetu se vodi velika polemika da li je plavi JD hibrid. Ali zapravo se radi o mutaciji gena običnog JD što jepotvrđeno od strane genetičara.


JD*JD=JD –dobijaju se normanci


JD*EBJD= NPG(NOSIOCI PLAVOG GENA)  izgledaju kao inormaci.


NPG* NPG= 25 % normalci,50 % NPG, 25 % EBJD.


EBJD* EBJD=0

 


Mužijak jeizrazito veći , jači u telu dostiže 25 cm, sa robusnijom glavom i istaknutijom vilicom. Vilica je blago otvorena tako da se u njoj mogu primetiti mali zubi koji služe za hvatanje i drobljenje malih riba i mekušaca .

Mrest započinje  pripremom mesta za polaganje jaja na ženkinu incijativu u akvarijumu od 250l pomresnom paru. U tom periodu jedinke postaju izrazito tamne boje  pri čemu se gube karakteristične šljokice po telu. Ovakva promena boje je najverovatnije uzrokovana povećanim nivom agresijete se ispoljava kroz boju koja upozorava ostale ribe da su na branjenoj teritoriji.  Ženka u zavisnosti od starosti može položiti i do 3000 žutih jaja na neku ravnu i čvrstu pologu  kao što je kamen , panj ili staklo predhodno dobro očihćena i zaštićena od strane para. U čuvanju budućeg potomstva uključeni su roditelji podjednako. Pre izleganja mlađi par traži pogodno mesto na kome će iskopati malu rupu u koju će stavljati tek izležene malce (korenjebiljaka ili podnožje nekog kamena).

Mali priizleganju  pomeraju repove sa kojima signaliziraju roditeljima da su oživeli za šta im je bilo potrbno oko 72 satana temeraturi od 25 C. Nakon pažljivog uklanjana iz opne ikre, par pažljivo čupa ostatke opne tako da podloga na kojoj je bila ikra ostaje čista kako i prepolaganja iste. Bespomoćni malci se nalaže u gomili na već dobro pripremljeno i čuvano mesto-zaklon. Boja malaca je mešavina tamno sive i svetlo suve boje.  Posle nekoliko dana , obično 5,malci počinju da plivaju u jatu pod kontrolom roditelja koji su uvek iznad njih(odično ženka), mužijak je uvek u blizini i drži odstupnicu svim potencijalnim uljezima.  Nakon dva dana od proplivavanja malci počinju da istažuju okolinu i čupkaju sitne alge. U tomperiodu malci će rado prihvatiti tek izvaljene larve artrmije. U narednom periodu dolazi do pojave kanibalizama i broj malaca se rapidno smanjuje unarednih nekoliko dana. Posle 15 dana od izleganja  malci počinju da uzimaju sitnu suvu hranu pored artemije koja je do sada bila osnova pored algi koje su čupali u okolini.

Zanimljiv jeprizor kada se roditelji hrane deo svog obroka usitnjavaju i prpuštaju kroz šgrge, malci u jatu plivaju ispod njih i kupe ostatke hrane. Nakon nekog veremena malci počinju da istražuju svaki kutak akvarijuma u potrazi za ostacima hrane.

Nakon 2 mesecapar počinje da se priprema za novi mrest gde je potrebno izdvojiti podmladakkako ih roditelji ne bi pojeli jer  njihsmatraju uljezima i pretnjom za buduće potomstvo. 

U to vreme malcisu već dostigli 15 mm duzinu , boja je sve jasnija. Koškanje između maladih jedinki je normalo . Sa 3 cm se jedinke naglo odvajaju i može se reći da su krupniji mužijaci a sitnije ženke.  Redovna zamenavode od 50 % nedeljno je jako bitna jer se voda brzo destabilizuje i ako jefitracija dobra i jaka. 

 


 

Categories: Centralna Amerika

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments