Americki ciklidi

Artikli

Paratheraps synspilus

Posted by Nikola on February 26, 2010 at 4:08 AM

Paratheraps synspilus


Hubbs, 1935

poznat je i pod nazivom Vieja synspila

 

staniste: centralna amerika,Belize,Gvatemala,Meksiko.

 

ishrana: omnivor kao i vecina americkih ciklida,medjutim,treba imati dostabiljne hrane.Raste preveliko i prebrzo ukoliko se hrani sa hranom kojapotice od toplokrvnih zivotinja(meso,govedje srce...) u prirodi jezabelezeno da jedu voce koje otpadne u vodu.Kod mojih synspiluma,imamplutajuce bilje,socvicu i drezgu sa kojim se postepeno hrane.

 

Muzjacinarastu do 35 cm,zenke ostaju nekoliko santimetara krace.Muzjacirazvijaju "grbu" na glavi kako stare.Glava je crvene boje,sa dve crnepruge koje idu izmedju ociju a mogu biti izostavljene kod nekihpreimeraka.Ostatak tela je zlatno-oker boje,sa plavim delovima,najcesceoko trbuha,na ledjima i podrepnom i ledjnom peraju.Od repa ide crnalinija koja se zapravo sastoji od nekoliko spojenih crnih tacaka i idedo trecine tela.

 

temperatura : 25-29 C

 

pH : 7,5-8,2

 

akvarijum bi bilo pozeljno da bude preko 300 litara

 

Iakosu upareni,ne znaci da ce se slagati najbolje.Kod mene je muzjak ubiozenku posle propalog mresta iako su bili u velikom akvarijumu sa dostazaklona,dok se npr. sa zenkom sa kojom je sada,slaze odlicno i porednekoliko neuspelih mrestova.Agresivni su prilikom mresta i najbolje jeda imaju zaseban akvarijum.mreste se na tvrdoj podlozi,najcesce nakamenu.O mladuncima podjednako brinu i muzjak i zenka,ali muzjak imavodecu ulogu u obezbedjavanju i odbrani teritorije.

Slicnonigrofascijatusima,bocnim perajima razgrcu pesak da bi se mladuncihranili.Uz odgovarajucu ishranu i brigu roditelja,mladunci brzo rastu


 

Akvarijumtreba da bude prostran jer synspilus spada u velike ciklide.Uredjenjeklasicno za centraloamericke ciklide,panjevi,granje,kamenje,podlogapescana ili sljunak(izmesane granulacije,ne separisan) i naravno bezkicerica stvari u akvarijumu.

Uglavnom je tolerantan prema vecinicentraloamerickih ciklida osim u vreme mresta.Cak neki akvaristi sanjima uspesno drze i zivorotke.u mom slucaju (Poecilia mexicana,doknisu poceli sa mrestom )

 

Synspilus je predivan ciklid,bogatog kolorita,jedino njegova velicina moze pretstavljati problem prilikom cuvanja


Categories: Centralna Amerika

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments